Joost zijn

Fantastische
Blog

Ik regel alles voor je. De hosting, domeinnaam, beveiliging, emails, onderhoud en support.

Overstappen naar PHP 7 voor meer veiligheid en snelheid

Heb je een email van jouw hosting gekregen dat ze overstappen naar PHP 7? Of dat je website nog op PHP 5 draait, die binnenkort niet meer onderhouden wordt? Ik leg hier voor je uit wat dat kan betekenen voor jouw website en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw website sneller en veiliger wordt.

Hoger in Google door je website sneller te maken

Wat is PHP?

 

Een website wordt gehost op een webserver. Een webserver kan statische pagina’s aanbieden die 1-op-1 verstuurd worden van de webserver naar de browser van de client, bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer of Edge. Deze statische pagina’s zijn vaak standaard HTML pagina’s die tekst en opmaak bevatten.

Wil je de pagina’s dynamisch maken, en combineren met data uit een database, dan moet je een server side script gebruiken. PHP is het meest gebruikte en o.a. de basis voor de belangrijkste Content Management Systemen (CMS), waaronder WordPress, Woocommerce, Magento, Joomla, Concrete5, Typo3, Contao, OpenCart, Prestashop en nog vele anderen.

 

Mijn website sneller maken met de PageSpeed score en tips

Zonder een server side script zou je geen CMS kunnen laten werken. Je hebt altijd die koppeling met een database nodig om de dynamische pagina’s op te bouwen.

Tot zover de technische achtergrond.

Neem premium hosting bij Fantastische Hosting en ik regel alles voor je.

Verschil tussen PHP 5.6 en PHP 7

PHP 7 is de nieuwste versie die minder geheugen inneemt, twee keer sneller werkt dan zijn voorgangers en een betere beveiliging heeft. De foutafhandeling is sterk verbeterd waardoor minder tijd nodig is voor support.

Beide versies worden nu nog regelmatig bijgewerkt met beveiligingsupdates, maar dat gaat binnenkort veranderen. De ondersteuning van PHP 5.6 loopt namelijk binnenkort af en vanaf 1 januari 2019 zullen er ook geen beveiligingsupdates meer voor uitkomen. Het gebruik van de 5.6 PHP versie wordt dan een groot risico.

Tijd dus om over te stappen naar de nieuwste versie van PHP 7.

De voordelen van PHP 7:

  • Ongeveer 2 keer sneller
  • Betere beveiliging
  • Neemt minder geheugen in gebruik
  • Verbeterde foutafhandeling

Je hosting ondersteund meerdere PHP versies

Veel hosts bieden verschillende versies van PHP aan. Zo kun je bij Fantastische Hosting momenteel nog kiezen tussen een reeks van 5.4 tot 7.2, zie afbeelding:

CPanel PHP Selector: kies een PHP versie

Het is verstandig om te controleren op welke versie je website draait. Heb je nog een verouderde versie, dan doe je er goed aan om binnenkort over te stappen naar de hoogste versie.

Maar voor je overstapt, moet je eerst controleren of je website gaat werken onder PHP 7.

Raak je de draad nu een beetje kwijt of heb je geen zin om je hier verder in te verdiepen? Stap over naar Fantastische Hosting en ik regel alles voor je!

Fantastische Hosting is een premium hosting service en er zal altijd actief gecontroleerd en gemigreerd worden naar de hoogste versie. Mocht je website niet compatibel zijn met de nieuwste PHP versie dan wordt dat gemeld en gaan we samen naar de mogelijkheden kijken.

Wil je meer weten over hoe je zelf kunt overstappen? Lees dan verder.

Stap ook over op de snelle premium hosting van Fantastische Websites!

Voor maar 6 euro p/m inclusief verhuisservice met PHP 7, nl-domeinnaam en SSL-certificaat!

Hoe weet ik of WordPress plugins compatible zijn met PHP 7?

Allereerst moet je dus controleren of jouw website compatible is met PHP 7. Sommige websites, CMSen, modules, plugins en thema’s werken alleen op de oudere PHP versies.

Laten we eerst naar de plugins kijken.

Vaak kun je op de site van de maker van de software terugvinden of de plugin compatible is, bijvoorbeeld op wordpress.org/plugins of op de website van de plugin zelf.

Wordt er bijvoorbeeld bij een plugin aangegeven dat deze compatible is met een recente WordPress versie, dan werkt deze naar alle waarschijnlijkheid ook op PHP 7, aangezien alles wat in het laatste jaar is ontwikkeld ook in PHP 7 moet werken.

Elke plugin is door iemand anders gemaakt en de ontwikkelaar kan elke willekeurige code er in stoppen die hij wil. Wees daarom altijd voorzichtig met het installeren van plugins. Sommigen zitten slecht in elkaar of werken niet goed samen met anderen. Hoe minder plugins, hoe beter. En wil je toch een nieuwe plugin, kijk dan goed of deze recent is onderhouden, of deze veel gebruikers heeft en of deze vertrouwd wordt door de community. Dit allemaal met het oog op een snelle en veilige website.

Je kunt ook een plugin voor WordPress installeren die voor je kan controleren of je plugins compatible zijn. De plugin ‘WordPress Compatibility Checker’ kun je hier bijvoorbeeld voor gebruiken.

Mocht er een module of plugin niet ondersteund worden in PHP 7.*, ga dan op zoek naar alternatieven die dat wel zijn.

Advies voor PHP7 met WordPress

WordPress adviseert zelf om op de meest recente PHP 7 te draaien. Zorg er dus voor dat je eerst je website en gebruikte software update, waarna je de PHP versie kan aanpassen. Controleer eerst of je plugins en thema ondersteund worden in PHP7.

Zorg er voor dat je ook maandelijks de versie van WordPress, je thema en de plugins blijft bijwerken. Zo blijft je site veilig en snel.

Advies voor overstap naar PHP7 voor overige websites

Kijkend naar de beveiligings- en snelheidsverbeteringen in PHP 7 moet eigenlijk elke site overstappen. Vaak zijn de meest upgedate versies van de gebruikte software compatible met PHP 7. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je zoeken naar alternatieve plugins of modules. Ook kun je zelf met de PHP code aan de gang om functies die niet meer bestaan in PHP 7 te vervangen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan help ik graag. Je kunt hier contact met mij opnemen.

Hoe update ik mijn php versie naar PHP 7?

Ben je er uit en wil je de PHP versie omschakelen, dan kan dat via het control panel van je hosting. Zo zit de optie in CPanel onder Software > Select PHP Version, zie afbeelding:

CPanel Software Select PHP Version: Hoe pas ik mijn PHP versie aan

Problemen bij overstappen?

Het bijwerken van de software versies kun je zelf, maar er kunnen zich ook problemen voor doen. In dat geval wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Het gecontroleerd updaten van je website kun je ook uitbesteden aan de onderhoudsservice van Fantastische Websites. Ik maak van te voren een backup die ik snel kunnen terugzetten als er zich onverhoopt problemen voordoen. Eventuele problemen los ik direct op en ik zorg ervoor dat alles maandelijks helemaal up-to-date is.

Bij de premium service van Fantastische Hosting zet Joost de PHP versie voor je om.

Joost van Fantastische Websites helpt je graag verder!

Wil je meer weten over:

  • het bouwen van een website of webshop?
  • het onderhoud van een website?
  • de hosting voor een website?