Joost zijn

Fantastische
Blog

Ik regel alles voor je. De hosting, domeinnaam, beveiliging, emails, onderhoud en support.

Je website sneller maken

Een snelle website is voor zowel Google als bezoekers fijn. En omdat Google gebruiksvriendelijkheid belangrijk vindt, worden snelle websites ook beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. Wil je meer bezoekers op je website, zorg dan voor een snelle website en kom hoger in Google.

De laadtijd van je website moet dus omlaag en de snelheid omhoog. Maar hoe kun je de laadtijd van je website testen? En hoe kun je daarna de laadsnelheid verbeteren? Hier lees je hoe je zelf aan website optimalisatie kunt doen.

Hoger in Google door je website sneller te maken

Je website snelheid testen

 

Meten is weten! Voordat we aan de slag gaan moeten we eerst weten wat de snelheid van de website is en welke verbeter punten er zijn.

Om de snelheid van je website te meten kun je verschillende tools gebruiken. Mijn favoriete tools om de snelheid van een website te testen zijn:

GTmetrix gebruik ik het liefst vanwege zijn uitgebreide rapportage en de manier waarop Google PageSpeed en YSlow data worden weergegeven.

In GTmetrix heb ik mijn eigen website ingevuld en krijg hieruit een aantal tips om mijn snelheid te verbeteren, zie de volgende screenshot.

Mijn website sneller maken met de PageSpeed score en tips

Zoals je ziet heb ik een nette PageSpeed score van 92% en een totale laadtijd van 3.2 seconden. Daaronder krijg ik tips hoe ik de website verder kan optimaliseren. Er valt voor mij dus nog winst te halen.

Je moet ook regelmatig de laadtijd van je website checken. Er kunnen eenvoudig vertragende factoren optreden door ongunstige images, plugins of server instellingen. Sla bijvoorbeeld het rapport van GTmetrix op om die de volgende keer weer te vergelijken met de nieuwe laadsnelheid van je website.

Ik help je de snelheid van je website verbeteren voor een zacht prijsje.

Welke 4 factoren hebben een invloed op de laadtijd van je website?

Na het meten van de laadtijd van je website weet je of je er iets aan moet doen. Vaak zijn er een aantal simpele punten die veel laadtijd kunnen schelen. Hier een lijst met factoren die de laadtijd sterk beïnvloeden:

  1. Hosting
  2. Webserver instellingen (compressie, caching en PHP)
  3. Afbeeldingen
  4. Opbouw website
factoren die invloed hebben op de laadtijd van je website

Je WordPress website sneller maken

Je website sneller maken kan door deze factoren te optimaliseren. Ik ga hier per factor uitleggen hoe je dit kunt doen.

De invloed van hosting op de laadtijd van je website

De hosting heeft een grote invloed op de laadtijd van je website. Servers dienen snel te zijn en niet te vertragen! Gebruik daarom geen shared hosting of hosts die hun service oversellen, zoals bijna alle bekende buitenlandse hosts, Versio en JustHost doen. Als er een probleem optreedt bij een gebruiker, dan hebben alle gebruikers in dezelfde omgeving daar last van. Soms zitten er duizenden gebruikers in dezelfde omgeving en is de kans groot dat je vaak problemen ondervindt.

Ik verhuis regelmatig de websites van klanten naar mijn hosting. Hun laadtijd daalt dan direct! Na een test op diverse websites blijkt dat de hosting van Fantastische Websites ongeveer 20 tot 30% sneller is dan de meeste hosts.

De invloed van webserver instellingen op je laadtijd

Je dient zelf de webserver opdracht te geven om compressie te gebruiken. Ook is het handig om je caching hier goed te regelen. Gebruik je WordPress, dan is dit eenvoudig geregeld via een plugin, bijvoorbeeld WP Fastest Cache.

WP Fastest Cache helpt je om Apache server instellingen zoals compressie en caching goed te zetten, terwijl hij tegelijk je site cached.

Dit betekent dat als een webpagina opgevraagd wordt, de database niet meer geraadpleegd hoeft te worden en gelijk de pagina uit de cache wordt geladen. De code wordt geoptimaliseerd en zo ver mogelijk verkleind zodat er ook zo min mogelijk data verstuurd hoeft te worden.

Let er ook op dat je PHP 7 draait. Deze is 2 keer zo snel dan PHP 5. Lees hier alles over PHP 7 en omschakelen.

Stap ook over op de snelle hosting van Fantastische Websites!

Voor maar 6 euro p/m inclusief verhuisservice, nl-domeinnaam en SSL-certificaat!

De invloed van afbeeldingen op de snelheid van je website

Zorg er voor dat je niet te grote en gecomprimeerde afbeeldingen laad. Kies voor verkleinde of geschaalde versies en optimaliseer de afbeeldingen. Kijk in je GTmetrix rapport onder “Serve Scaled Images” en “Optimize Images” voor meer tips.

Het automatisch optimaliseren van je afbeeldingen in WordPress kun je met de gratis plugin Shortpixel doen.  Hierin stel je in dat afbeeldingen automatisch verkleint en geoptimaliseerd worden tijdens het uploaden.

Er zit een handige optie op om in bulk tot 100 afbeeldingen te optimaliseren. Hier kun je testen hoeveel de ShortPixel Compressie je website gaat opleveren.

De invloed van de opbouw van je website op de laadtijd

Je thema en plugins zorgen vaak voor de meeste vertraging.

Zorg ervoor dat je goede plugins gebruikt, overbodige plugins schrapt en vooral ook let op wat ze doen en waarom. Soms heb je ze niet eens nodig of zijn er betere en snellere varianten te vinden.

Het gekozen thema maakt ook veel uit. Zo zijn sommige thema’s slecht opgebouwd en kunnen hierdoor nooit een snelle website worden. Een voorbeeld hiervan is het Avada of Fusion thema. Kies bijvoorbeeld voor het Divi thema, dan zit je altijd goed! Deze gebruik ik zelf ook bij het ontwikkelen van nieuwe websites.

De gemiddelde laadtijd van een website

De gemiddelde laadtijd van websites zit ergens tussen de 2 en 4 seconden. Veel bezoekers klikken na 3 seconden alweer weg als er geen content zichtbaar wordt. Zorg er in ieder geval voor dat het bovenste gedeelte van de website binnen 2 seconden laad. De rest van de pagina mag er iets langer over doen, aangezien de bezoeker toch nog moet scrollen voordat de rest van de pagina zichtbaar kan worden. Een totale laadtijd van maximaal 4 seconden is het streven. Heb je bijvoorbeeld een film in je header die wordt gestreamt, dan telt de laadtijd door totdat de video is afgelopen. Dit is verder niet erg.

Wil je meer weten over de laadtijd, controleer dan de snelheid van jouw website via GTmetrix en volg de tips uit deze blog op, dan weet je zeker dat je jouw website optimaal verbeterd hebt.

Joost van Fantastische Websites helpt je graag verder!

Wil je meer weten over:

  • het bouwen van een website of webshop?
  • het onderhoud van een website?
  • de hosting voor een website?